Segmentera målgrupper

Segmentera mera – närmare kundrelationer & bättre resultat med smart segmentering

Segmentera kunder och målgrupper baserat på egenskaper, intressen och beteenden. Det hör till A och O för relevant och effektiv marknadsföring. Med anpassat innehåll i nyhetsbrev och riktade kampanjer möter du kunden på ett helt annat sätt och dina utskick blir mer uppskattade.

Att skicka olika versioner av ett brev till fler listor med färre adresser ger bättre respons än att skicka ett och samma brev till en enda stor lista.

Segmentering är processen att dela upp befintliga eller potentiella kunder i grupper baserade på liknande egenskaper eller intressen.

Några typer av segmentering:

  • Demografisk segmentering
    Här delar du in dina kunder baserat på demografiska faktorer som ålder, kön, inkomst, utbildningsnivå eller yrke. Denna form av segmentering är vanlig och ger en bra grund för att förstå kundernas olika behov och preferenser.
  • Geografisk segmentering
    Denna typ av segmentering delar upp kunder baserat på deras geografiska läge som land, region, stad eller postnummer. Det kan vara särskilt relevant för företag som erbjuder lokalt anpassade tjänster eller produkter.
  • Beteendemässig segmentering
    Här segmenterar du dina kunder utifrån deras beteende, exempelvis köphistorik, hur ofta de interagerar med ditt varumärke eller deras lojalitet. Denna form av segmentering kan vara kraftfull för att förstå när och hur dina kunder föredrar att handla.
  • Psykografisk segmentering
    Den psykografiska segmenteringen fokuserar på kundernas livsstil, personlighet, värderingar och intressen. Den hjälper dig att förstå mer om kundernas motivation och vad som driver deras köpbeteende.

 

Segmentering är viktigt eftersom det hjälper dig att nå rätt målgrupp med rätt budskap, vilket förbättrar dina chanser att konvertera potentiella kunder och stärka relationen med befintliga kunder. Dessutom kan du optimera din marknadsföringsbudget genom mer välriktade marknadsaktiviteter och kommunikationsinsatser.

Datadriven marknadssegmentering 

Med rätt verktyg automatiserar du processen för segmentering.Genom dynamisk insamling av kunddata säkerställer du att din marknadssegmentering avspeglar den aktuella verkligheten. Det vinner både du och dina kunder på. 

Kategorier för att segmentera e-postlistan 

Kategorisera utifrån så många kriterier som du har möjlighet till, du vet aldrig när du kan behöva använda de olika kategorierna. Kategorierna kan se mycket olika ut beroende på hur din marknad ser ut. Men här kommer några förslag:

✓ Geografisk region

✓ Bransch

✓ Ålderskategori

✓ Intressen

✓ Köpkraft.

Insamling av data får du dels vid registrering, dels vid interaktioner (eller uteblivna interaktioner). 

Första steget i att segmentera e-postlistan är att se över vilken data du samlar in vid registrering. Hur mycket och vilken information du bör be om i ett registreringsformulär beror på sammanhanget. Å ena sidan kan för många fält att fylla i verka avskräckande. Å andra sidan kan mer data ge dig bättre möjligheter att anpassa innehållet till mottagarens behov. Hitta balansen mellan att få den information du behöver utan att göra det för komplicerat för kunden.

Marketing Automation 7

Anpassat innehåll

Om du har mer information än enbart e-postadressen till dina mottagare, kan du rikta, filtrera och personalisera dina utskick. För bästa resultat bör du skicka olika versioner av ditt nyhetsbrev till olika segment.

Anpassa innehållet i dina e-postmeddelanden och erbjudanden baserat på mottagarens intressen och tidigare interaktioner. På så sätt förhindrar du att dina prenumeranter och presumtiva kunder säger upp sig för att du skickar irrelevanta erbjudanden och ointressant innehåll.

Exempel på segmentering på Palomas plattform

Grundläggande data

När en kund registrerar sig kan du samla in grundläggande information som deras namn, e-postadress och andra demografiska data som hjälper dig att skapa en första segmentering.

Engagemang & interaktioner

Baserat på hur ofta kunden öppnar dina e-postmeddelanden eller klickar på länkar kan du segmentera utifrån deras engagemang. De som är mer aktiva kan få ett erbjudande som skiljer sig från de som inte interagerar lika ofta.

Kundresan

Genom att förstå var varje kund befinner sig i sin resa kan du skräddarsy dina meddelanden därefter. Nå rätt kund på rätt sätt vid rätt tidpunkt genom att automatisera utskick baserat på triggers som kundbeteenden.

Ringar på vattnet – utanför plattformen

Du kan analysera datan och utnyttja insikterna från segmenteringen också utanför plattformen. Bättre förståelse för kunderna kommer väl till pass vid målgruppsanalys och personalisering också i andra kanaler, säljkontakter och andra beröringspunkter med kunder.